I anledning af 100-året for Danmarks Genforening har jeg skabt Jubilæumsplakaten.
Med udgangspunkt i det danske sindelag i nutidens Sønderjylland – og det tidligere Nordslesvig – er plakaten skabt som en hyldest til den sønderjyske landsdel og det Danmark, vi har i dag.
Budskabet på Jubilæumsplakaten er ikke definitionen af hverken fysiske grænser, nationale sindelag i den dansk-tyske grænseregion eller historiske kendsgerninger. Det er en kærlig markering og fejring af den genforening, som en tidligere splittet befolkning endelig opnåede i 1920. En genforening, der atter gjorde det muligt at kunne leve side om side med fælles danske værdier som omdrejningspunkt.
I designet af plakaten har jeg taget udgangspunkt i en af de oprindelige valgplakater fra 1920, der opfordrede de dansksindede indbyggere i Slesvig til at stemme sig hjem til Danmark.
Denne plakat hedder »Mor Danmark« og er lavet af Thor Bøgelund. Bøgelunds overskrift lyder “Nu kalder Danmark på sine børn”.
Overskriften på Jubilæumsplakaten er mit bud på, hvordan en nyfortolkning af disse ord kunne lyde, når Bøgelunds symbolik med familien skal oversættes til noget konkret, vi kan forholde os til i dag.
Bøgelunds tidligere splittede familie – med Mor Danmark på den ene side af Kongeåen og hendes børn på den anden – bliver i stor udstrækning atter hel ved Genforeningen. Det samme gør det Danmark, som vi kender i dag.
Deraf ordene: ”Da Danmark blev hel igen”. Brugen af ordet hel er i øvrigt et velovervejet valg. Både i forhold til referencen til Bøgelunds ”hele familie” og med afsæt i den sønderjyske dialekt og udtale.
Selve motivet på Jubilæumsplakaten består af flere elementer.
I forgrunden ses silhuetten af det nok mest velkendte symbol på Genforeningen – nemlig Kong Christian den 10. der rider over den tidligere grænse ved Kongeåen den 10. juni 1920.
I baggrunden ses Dybbøl Mølle, som markerer tabet af Slesvig-Holsten i 1864 efter Slaget ved Dybbøl. Et tab, som netop gjorde at en genforening i det hele taget senere blev nødvendig.
Imellem kongen og møllen ses Dannebrog, som en helt naturlig del af en Jubilæumsplakat med afsæt i Genforeningen.
Bagerst knyttes det hele sammen af en månelignende cirkel, som både er skabt for at binde de enkelte elementer på plakaten sammen og symbolisere den helhed, Danmark efter Genforeningen atter opnåede.
For at give Jubilæumsplakaten et mere eksklusivt udtryk, har jeg valgt at indarbejde forskellige teksturer og farver som guld, marmor og glitter.
Plakaten fås i to versioner og på den ene har det røde Dannebrogsflag et stoflignende udtryk. På den anden efterlader det guldfarvede Dannebrog samme blanke fornemmelse som overskriften.
Fordi de forskellige farveeffekter er nøje sammensat, gør motivet – uanset hvilken version du vælger – sig bedst i en hvid ramme. Det giver plakaten det bløde udtryk, der er tiltænkt.